måndag 5 april 2010

Baka baka liten kaka etc.

Har av en före detta arbetskamrat fått detta brödrecept på kanske den enklaste och godaste limpan som finns. Här nedan pedagogiskt presenterad i text och bild.


Börja med att hälla 1 liter filmjölk i en stor degbunke.



Häll sedan ner 3 dl ljus sirap i filmjölken. Ett tips är att smörja måttet med matolja så rinner sirapen ur lätt som plätt.


Blanda i 1 ½ dl vetemjöl och ca 1 kg rågsikt.


Tag sedan 2 tsk bakpulver och 4 tsk bikarbonat och...


..blanda sedan till en jämn och kletig deg

Vält ut degen på en smord långpanna.

Grädda i mitten av ugnen 20 min i 100 grader och sedan 30 min i 175 grader.

Sedan är det bara att skära brödet i vad man anser vara lagom stora bitar, äta och njuta. Brödet blir mörkare än det på bilden, då jag av misstag råkade köpa rågsikt med vetemjöl i stället för vanlig rågsikt, men det blev gott det med.

/ E

3 kommentarer:

  1. Väldigt fina bilder. Säkert gott också! Pappa A.

    SvaraRadera
  2. Kanske ska försöka veganisera det här receptet! Får se.

    SvaraRadera
  3. Nu 17 ska nog Björn kunna baka och skippa den där gamla surdegen! Bättre och mer pedagogiskt kan det ju bara inte bli!/Mammahjo

    SvaraRadera